неділя, 12 жовтня 2014 р.

Привіт усім! Отож,  у Вишкові (Долинський район Івано- Франківської області) пройшла школа журналістської майстерності у рамках проекту "Медіа- освіта для молодого демократа: інструменти та бачення". Є про що писати... Готуйтесь читати:)))

пʼятниця, 10 жовтня 2014 р.

день 2. Знайомимось з інструментами демократії)))


         Наступний день був не менш насиченим, але водночас цікавим.  Учасники відвідали майстер – клас журналістської майстерності від Соломії Онуфрів, доцента кафедри української преси факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона розповіла про різноманітність сучасних  медіа – джерел, і особливий акцент зробила на тому, як слід правильно писати замітку  (адже, у подальшому, учасникам потрібно буде створити власну газету, а для цього треба мати не тільки бажання, а й базові знання). 
Цього ж  дня своїм власним досвідом поділилась з присутніми Катерина Щоткіна (українська журналістка, дитяча письменниця, редактор відділу «Церква» тижневика «Дзеркало тижня. Україна». Перший лауреат Премії імені блаженного Кароля Войтили (Папи Римського Івана Павла II) для журналістів, котрі пишуть на релігійну тематику, за аналітичні публікації в DT.UA.).

Особливу увагу вона приділила такому важливому і непростому журналістському інструменту як інтервю. І, одразу слухачі спробували взяти в Катерини Щоткіної інтервю, тому майстер – клас від неї переріс у жваву дискусію. І знову, від теорії -  до практики. Учасники отримали завдання, яке на тренінгах часто називають «робота в полі», - спробувати взяти інтерв’ю у представників місцевої громади і дізнатися про вияви демократії у  їхньому селі, про історію села, цікавих людей, тощо. Усі команди презентували свою роботу (у мультимедійний спосіб). Найцікавішою була робота групи, якій вдалося розшукати корінного мешканця, який має трембіту, дримбу, і вміє на них грати, та вчив цього наших респондентів! А яке захоплення викликало інтервю з бабусею, яка вишиває і має цілу колекцію старовинних вишивок місцевого стилю, розмова з вчителями, працівниками клубу, магазину. Спільно з тренерами було проаналізовано цю роботу, вказано на сильні моменти, а також на певні недоліки. Під час журналістської майстерні не було часу нудьгувати. Напружена робота змінювалась веселими енерджайзерами від Сергія Айфа та Наталки Максьолової. А вечорами учасники мали змогу переглянути фільми європейських режисерів про розвиток демократичних основ у Європі. Здавалось би, усього три дні, але часом і за такий короткий час можна здружитись, тому їхати додому зовсім не хотілось. Попереду на всіх чекає чимало роботи, повязаної  із дальшим ходом проекту:  тренінги у Львові, Жидачеві та Калуші, інформаційні кампанії  у цих же містах, випуск молодіжних газет. А поки що я написала своїм американським колегам перший відгук про журналістську майстерню такими словами «Добра команда – добра робота»  -  «Good team good job». На що вони відповіли: « We are very pleased that the project is moving forward!» - «Добре, що проект успішно стартував!».  Тож хай заряд, який ми усі отримали від такої плідної праці та  відпочинку, дасть сили здійснити все задумане.
Леся Баранкевич, керівник проекту,
голова жіночої благодійної організації «Наші Візії»

day1. Good team - good job)))


           Трошки історії. У березні, 2014 року, десять представників з України, відібрані на конкурсних засадах, стали   учасниками  програми «Толерантність та національно – культурне різноманіття як запорука демократизації суспільства» проекту міжнародної технічної допомоги «Навчальні програми професійного зростання» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яка проходила в Сполучених Штатах Америки.  Ми мали змогу ознайомитись із досвідом роботи у цій тематиці американських та європейських організацій, брати участь у семінарах, дискусіях та культурних заходах. Приймаючою організацією була неурядова організація «IRIS» (Iowa Resource for International Service, керівник Дел Крістенсен), яка розташовується у місті Еймс, штат Айова. Місія «IRIS» - сприяння міжнародному взаєморозумінню, розвитку та миру. «IRIS» оголосила конкурс грантів для випускників програми. Жіноча благодійна організація «Наші візії»  (м.Жидачів) подала заявку на участь у цьому конкурсі та запропонований нею проект «Медіа-освіта для молодого демократа: інструменти та бачення» отримав підтримку. Партнерами проекту є Калузька філія Всеукраїнської громадської організації «Союз Українок» та факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.
               Ще в липні цього року ми анонсували наш проект у часописі «Новий час». Для участі зголосилось багато молодих та вмотивованих людей. Сьогодні хочу розповісти про  перші кроки на шляху реалізації проекту. Отож, на базі готелю «Ялинка»,  у дуже мальовничому гірському селі  Вишків (Долинський район Івано-Франківської області) у жовтні було  проведено школу журналістської майстерності. На цей захід зїхались представники різних міст Львівщини (Калуша,  Жидачева, Львова ). Цікаво, що це були молоді люди як шкільного віку (одинадцятикласники Жидачівської гімназії ім.О.Партицького),  так і представники студентської молоді (другокурсники факультету журналістики Львівського університету імені І.Франка), а  також  представники молоді, які вже почали свою професійну діяльність (з Калуша та Жидачева). Усіх їх об’єднало бажання – більше дізнатися про роль медіа-освіти у сучасному українському суспільстві та вивчити основи журналістської грамотності. Адже, як сказав Ніклас Луман  (відомий німецький соціолог): «Все, «що нам відомо про наше суспільство і навіть про світ, в якому ми живемо, ми знаємо завдяки мас-медіа».
            Це було  нелегке завдання, -  згуртувати в одну команду таких різних як по віку, так і, можливо, по поглядах учасників. Та  організатори журналістської майстерні (Оксана Полівчак – директор Жидачівського міського Центру творчості  для дітей та молоді,  Ігор Іванців та Ігор Пилипів – працівники цього центру) успішно справились. Першого дня, як заведено на тренінгах, керівник проекту Баранкевич О.А., ознайомила учасників із історією написання проекту та завданнями, які слід розвязати у ході його реалізації. Ми знайомились та висловлювали власні очікування від участі у проекті. Пізніше було проведено дуже цікаву вправу на побудову команди  «Павутина» ( «Spiderweb»), яка не тільки, як кажуть, «зруйнувала кригу», але й дозволила виявити явних лідерів серед учасників. Також цього дня ми працювали над формуванням розуміння поняття «демократія», розглянули історію розвитку демократичних засад у різних країнах. Учасники, об’єднавшись в групи, презентували, як вони уявляють розвиток демократії у нашій країні, а також кожний мав змогу розповісти про своє особисте бачення вияву демократії чи, навпаки, її відсутності, у своєму житті

продовження у наступній статті)))