пʼятниця, 10 жовтня 2014 р.

day1. Good team - good job)))


           Трошки історії. У березні, 2014 року, десять представників з України, відібрані на конкурсних засадах, стали   учасниками  програми «Толерантність та національно – культурне різноманіття як запорука демократизації суспільства» проекту міжнародної технічної допомоги «Навчальні програми професійного зростання» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яка проходила в Сполучених Штатах Америки.  Ми мали змогу ознайомитись із досвідом роботи у цій тематиці американських та європейських організацій, брати участь у семінарах, дискусіях та культурних заходах. Приймаючою організацією була неурядова організація «IRIS» (Iowa Resource for International Service, керівник Дел Крістенсен), яка розташовується у місті Еймс, штат Айова. Місія «IRIS» - сприяння міжнародному взаєморозумінню, розвитку та миру. «IRIS» оголосила конкурс грантів для випускників програми. Жіноча благодійна організація «Наші візії»  (м.Жидачів) подала заявку на участь у цьому конкурсі та запропонований нею проект «Медіа-освіта для молодого демократа: інструменти та бачення» отримав підтримку. Партнерами проекту є Калузька філія Всеукраїнської громадської організації «Союз Українок» та факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.
               Ще в липні цього року ми анонсували наш проект у часописі «Новий час». Для участі зголосилось багато молодих та вмотивованих людей. Сьогодні хочу розповісти про  перші кроки на шляху реалізації проекту. Отож, на базі готелю «Ялинка»,  у дуже мальовничому гірському селі  Вишків (Долинський район Івано-Франківської області) у жовтні було  проведено школу журналістської майстерності. На цей захід зїхались представники різних міст Львівщини (Калуша,  Жидачева, Львова ). Цікаво, що це були молоді люди як шкільного віку (одинадцятикласники Жидачівської гімназії ім.О.Партицького),  так і представники студентської молоді (другокурсники факультету журналістики Львівського університету імені І.Франка), а  також  представники молоді, які вже почали свою професійну діяльність (з Калуша та Жидачева). Усіх їх об’єднало бажання – більше дізнатися про роль медіа-освіти у сучасному українському суспільстві та вивчити основи журналістської грамотності. Адже, як сказав Ніклас Луман  (відомий німецький соціолог): «Все, «що нам відомо про наше суспільство і навіть про світ, в якому ми живемо, ми знаємо завдяки мас-медіа».
            Це було  нелегке завдання, -  згуртувати в одну команду таких різних як по віку, так і, можливо, по поглядах учасників. Та  організатори журналістської майстерні (Оксана Полівчак – директор Жидачівського міського Центру творчості  для дітей та молоді,  Ігор Іванців та Ігор Пилипів – працівники цього центру) успішно справились. Першого дня, як заведено на тренінгах, керівник проекту Баранкевич О.А., ознайомила учасників із історією написання проекту та завданнями, які слід розвязати у ході його реалізації. Ми знайомились та висловлювали власні очікування від участі у проекті. Пізніше було проведено дуже цікаву вправу на побудову команди  «Павутина» ( «Spiderweb»), яка не тільки, як кажуть, «зруйнувала кригу», але й дозволила виявити явних лідерів серед учасників. Також цього дня ми працювали над формуванням розуміння поняття «демократія», розглянули історію розвитку демократичних засад у різних країнах. Учасники, об’єднавшись в групи, презентували, як вони уявляють розвиток демократії у нашій країні, а також кожний мав змогу розповісти про своє особисте бачення вияву демократії чи, навпаки, її відсутності, у своєму житті

продовження у наступній статті)))

























































Немає коментарів:

Дописати коментар